Hvornår er leasing bedre end køb af bil?

29 maj 2020 Lasse Drescher

Leasing kan være en super god løsning, men det er vigtigt, at du undersøger dit behov, da det fastslår, hvilken løsning der er bedst for dig – leasing eller køb.

Enhver bilist står på et givent tidspunkt overfor dilemmaet: Skal jeg købe eller lease min næste bil? Vi tager et grundigt kig på leasingmodellen, så du kan bliver klogere på løsningen – måske er det den helt rette for dig.

 

Hvad vil det sige at lease en bil?

Du kan i bund og grund sige, at leasing af en bil er lidt det samme som at leje; når du leaser en bil, får du overdraget brugsretten i den periode, aftalen lyder på, men det er leasingselskabet, der ejer den. Typisk skal du være minimum 21 år, før du kan godkendes til at lease en bil.

Netop leasing af bil er noget, der er kommet for at blive. Det er i årenes løb blevet mere og mere populært at lease, men det er stadig vigtigt, at du sætter dig godt ind i, hvad der er inkluderet i aftalen, inden du skriver under.

I forbindelse med leasing er det vigtigt at understrege, at du ikke køber bilen. Du lægger typisk en udbetaling, som vil variere i forhold til bil og forhandler, og derefter betaler du en månedlig ydelse i hele leasingperioden. Hvis det skal sammenlignes med at købe en bil, så tager det ofte mellem 5-7 år at betale bilen ud – derefter har du en bil, det fuldt ud ejes af dig, men den har med tiden selvfølgelig tabt værdi. Den typiske periode for en leasingaftale er ofte enten 24 eller 36 måneder. Når leasingperioden ophører, afleverer du bilen direkte tilbage til forhandleren, og du skal ikke tænke på restværdi eller tab – du kan blot lease en ny bil.

 

 

Når du afleverer bilen tilbage, skal der laves en tilstandsrapport, så leasingselskabet sikrer sig, at der ikke er sket skader på bilen, som man ikke kan se. Du kan med fordel sørge for, at det er en uvildig synsvirksomhed, der varetage arbejdet, og du gør samtidig klogt i at besøge et klargøringscenter inden afleveringen – det er typisk billigere end at bruge et autoværksted. 

En af fordelene ved leasing – og grunden til at mange vælger denne løsning – er, at du undgår uforudsete udgifter. De fleste med egen ejet bil har prøvet at få en uventet stor regning fra værkstedet, men netop de risici er noget, leasingselskabet står med, da de er ejere af bilen.

I dag vil du som regel kunne få leasingaftaler, som indeholder serviceaftaler, reparationer, benzinkort, dækskift, forsikring, og alt det kan du få med i en fast månedlig ydelse – du får altså fuldstændig budgetsikkerhed, når det kommer til transportudgifter.

 

Hvornår kan leasing betale sig?

Det er et spørgsmål, der kan være svært at besvare; det afhænger nemlig meget af den enkelte bruger af bilen. Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål for en afklaring:

1) Hvor langt kører du per måned?

2) Hvor ofte kører du?

3) Hvor ofte ønsker du at skifte bil?

Bilmagasinet skriver blandt andet, at hvis du ikke kører mere end 15.000 kilometer om året, eller hvis du ikke har planer om at have bilen i mere end 1-2 år, så bør du overveje at lease den. Hvis du derimod har intentioner om, at du gerne vil have bilen i 3 år eller mere, så kan det være en bedre løsning at købe. Det skyldes, at det er dyrt at sælge en bil inden for de første tre år, da der her er et stort værditab.

 

 

Former for leasing

Som udgangspunkt er der fire leasingformer – det er i hvert fald dem, der er de mest velkendte. Vi gennemgår dem én for én, så du får en forklaring på, hvad den enkelte løsning kan tilbyde, og hvad der er relevant at vide om de forskellige muligheder.

 

Privatleasing

Netop privatleasing er den model, der for mange er mest velkendt – det handler nemlig om at leje en bil til privat brug. Når du privatleaser, er det typisk i en periode på enten 12, 24 eller 36 måneder, og der er generelt mange fordele ved denne løsning – se eventuelt ovenstående afsnit for en uddybelse – men en af de største fordele er den budgetsikkerhed og økonomisk fordel, der følger med.

Du kender med sikkerheden din månedlige ydelse på bilen, og du bliver ikke overrasket af dyre værkstedsregninger og lignende. Det er altså kun førstegangsydelsen, du skal være forberedt på, og herefter  koster bilen præcis det sammen måned efter måned – og det er da til at arbejde med. 

 

Flexleasing

Flexleasing er en løsning, der ofte anvendes, hvis du vil lease en bil i en dyrere prisklasse. Ved flexleasing køber leasingselskabet den bil, du vil have, uden afgift, og derefter betaler du kun en lille procentdel af registreringsafgiften i de måneder, du flexleaser bilen.

Det smarte ved denne løsning er, at du binder en meget lavere kapital i bilen, end du normalt ville gøre. Rent økonomisk er det altså lettere at få råd til en dyrere bil, hvis du flexleaser frem for at købe. Det er dog en løsning, der primært henvender sig til personer, der ønsker sig en mere luksuriøs bil, der i virkeligheden er for dyr at købe på egen hånd.

 

Erhvervsleasing

Denne løsning henvender sig – som navnet antyder – ikke til den private forbruger, men derimod til virksomheder, der har behov for at stille en eller flere biler til rådighed.

En af de helt store fordele ved denne løsning er, at det ikke påvirker likviditeten i samme grad, som køb af biler gør, da engangsydelsen ikke kommer i nærheden af den pris, der skal betales for en ny bil. Samtidig er værkstedbesøg, dækskifte og lignende indeholdt i aftalen, så det bliver nemt for brugerne. 

Selvom det hedder erhvervsleasing, benyttes bilerne som regel privat af de ansatte i virksomheden, og i den forbindelse bliver man naturligvis beskattet af fri bil – se eventuelt SKATs hjemmeside for mere info.

 

Splitleasing

Dette er formentlig den af de fire løsninger, du måske ikke har hørt om, da det er den nyeste – her deler man leasingaftalen op i en privat- og en erhvervsdel.

Det smarte ved denne model er, at virksomheden kun betaler for det, bilen bliver benyttet til i erhvervsmæssig sammenhæng. Hvis bilen eksempelvis bruges 75 procent til erhverv, så koster det kun virksomheden de 75 procent – de resterende 25 procent, som bilen så benyttes i privaten, skal privatpersonen selv betale.

Som privatperson bliver du altså ikke beskattet af fri bil, som det ellers er reglen ved firmabiler, og derfor kan det vise sig at være en rentabel løsning. Det er dog vigtigt at huske, at du med denne løsning skal holde nøje øje med regnskabet over din kørsel – du skal nemlig kunne bevise overfor SKAT, hvor meget du egentlig har kørt.

 

Alternativ til leasing

Et populært alternativ til leasing og køb af en spritny bil er simpelthen at købe en brugt bil. Det kan for mange være yderst relevant, da der er mange penge at spare. Som nævnt tidligere taber bilen hurtigt værdig – især inden for de første tre år – og derfor er der ofte gode muligheder for at lave en rigtig god handel.

Overvejer du at købe en brugt bil, fastslår FDM blandt andet, at der er nogle ting, du skal vurdere og være sikker på først. Det handler mest af alt om bilens tilstand; du skal undersøge den til bunds, så du er helt sikker på, hvad det er, du køber. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at der kan være skjulte skader eller mangler, som du ikke kan se med det blotte øje, men som så kan ende med at give dig store problemer på et senere tidspunkt – og derfor anbefaler FDM, at du får testet bilen på et autoriseret værksted, inden du køber den.

 

Leasing: Hvordan ser de kommende år ud?

Det er helt grundlæggende yderst svært at svare på, hvad fremtiden bringer for leasing. Du har måske en idé eller et godt gæt på, hvor du bor henne, hvor du arbejder eller lignende, men der kan hele tiden opstå situationer og oplevelser, som på den ene eller anden måde vil kunne ændre på, hvordan din hverdag ser ud – og det er netop dét, der gør beslutningen om leasing svær. Overvej derfor, hvad fremtiden bringer for dig, da din hverdag har mere eller mindre alt at sige, når du skal beslutte, om leasing eller køb er den bedste løsning. 

Laanekassen.dk fastslår blandt andet, at hvis du ikke kan svare på, hvordan din hverdag ser ud om et år, så er leasing nok ikke den bedste løsning – primært fordi du binder dig til en aftale, der som minimum løber i et år, men som ofte varer både to og tre år, og her er du begrænset af et bestemt antal kilometer, du ikke må overskride. Risikerer du eksempelvis at flytte, vil du opleve et større udsving på kilometertælleren; også selvom der kun er tale om et flytning på 20 kilometer. Ja, helt grundlæggende er 20 kilometer ikke særlig meget, men på årlig basis vil regnskabet se markant anderledes ud, hvis du hver dag pendler 20 kilometer ekstra til og fra arbejde.

 

Hvad sker der, hvis du kører mere end det aftalte?

Sidder du i en situation, hvor du kommer til at køre mere, end hvad der oprindeligt er aftalt i leasingaftalen, sker der det helt enkelte, at du kommer til at betale ekstra – og det kan gå hen at blive rigtig dyrt, da ekstraudgiften afregnes per kørte kilometer, der overstiger aftalen. Derfor bør du gøre dit grundarbejde godt, så du kommer så tæt på det præcise antal kilometer som muligt. 

Tænker du, at det formentlig kan blive problematisk, hvis du skal holde dig inden for for eksempel 15.000 kilometer, så bør du overveje at gå op til 20.000 i aftalen – også fordi de fleste kontakter fungerer således, så du får penge tilbage, hvis det er du kører mindre end aftalt. 

 

 

Hvornår kan du ikke lease en bil?

Det første, der skal siges, er, at aldersgrænsen skifter meget fra det ene til det andet leasingselskab. Der er nogle selskaber, som yder leasing til personer som blot er 18 år og har kørekort, mens andre kun leaser til personer, der minimum er 21 år. Der er også steder, hvor du både kan få “normale” biler og de lidt mere luksuriøse, og her kan du opleve, at der kan være varierende krav. Fx kan du sagtens leje en bil, der er betegnet som normal, hvis du er 18 år, mens kravet kan være på 25 år, hvis du ønsker en dyrere bil.

RKI er – som i mange andre situationer der involverer økonomi – også aktuel i forbindelse med leasing. Er du noteret i RKI, vil du formentlig få flere afslag fra leasingselskaber, og hvis du får en godkendelse, kræver det typisk en stor udbetaling – og dermed bliver din månedlige ydelse markant højere. Bilforsikringen vil som regel også stige, hvilket blot er endnu en stigning i udgiften. Kort sagt gør du klogest i at være fri af RKI, leaser en bil.

I forhold til økonomien er det forskelligt, hvad leasingselskaberne kræver, før de godkender dig til leasing. Dog vil de fleste have indsigt i, hvordan din indtægt er, ligesom de ofte gerne vil vide, om du har fast arbejde, er på deltid eller efterløn. Din årsopgørelse fra SKAT er også noget, du kan være rimelig sikker på, at du skal medbringe og fremvise, og faktisk risikerer du at blive afvist, hvis din ægtefælle eller en fra husstanden er registreret i RKI. 

Dansk statsborgerskab og en registrering med fast bopæl er som regel også et krav. Hvis du har gæld, kan nogle leasingfirmaer kræve, at der er et fornuftigt forhold imellem din indtægt og din gæld, og på den måde er det ikke væsentligt anderledes, end hvis banken skulle godkende dig til et lån.

 

Det gode råd

Der er overordnet ingen tvivl om, at leasing kan være en super god løsning, men det er vigtigt, at du undersøger dine behov og kørselsvaner, inden du træffer en beslutning. Det er nemlig din hverdag og din kørsel, der er afgørende for, om leasing er relevant – og i så fald hvilken løsning der vil passe bedst til dig. Derfor er det gode råd, at du først og fremmest sætter dig ned og overvejer fremtiden, også selvom den kan være svær at forudsige. 

Det er vigtigt, at du kan overholde aftalen om antal kilometer i leasingperioden, da det kan blive en dyr fornøjelse for dig, hvis du ender med at køre markant flere kilometer end antaget – giv dig derfor god tid til at vurdere dine kørevaner og overveje, om der er noget, der kan påvirke dem inden for nærmeste fremtid.

Når det kommer til returneringen af bilen – altså når leasingperioden er udløbet – kan du med fordel sætte lidt penge af i budgettet til det. Det kan typisk gøres billigt, men det er vigtigt, at du får bilen klargjort og rengjort ordentligt; både indendørs og udendørs. Hvis der er en ridse eller lille bule, skal den fikses, inden du afleverer bilen, og det er samtidig yderst relevant, at du finder en uvildig tredjemand, der kan tjekke bilen, så du er sikker på at aflevere en bil i god stand – alternativt kommer det til at koste dig penge.

 

FAQ BOKS

Hvad betyder leasing?

Det vil kort sagt sige, at du i princippet låner bilen. Du får dog den fulde ret over bilen når du har den, men du skal selvfølgelig returnere bilen tilbage, når det er låneperioden udløber.

Hvad koster det at lease?

Det er forskelligt, men det afhænger også af, hvilken bil det er. Der er dog den fast månedlige ydelse, så derfor vil du være sikker på, hvad det er det vil koste dig i låneperioden.

Hvornår er leasing relevant?

Det afhænger meget af, hvor mange kilometer du kører. Det er typisk dine kilometer som afgør, hvilken løsning som passer dig bedst.

Flere Nyheder